Voel jij momenteel je baby(‘s) schoppen tegen de binnenkant van je buik of ribben (auwch)? Proficiat mommy to be! Naast het kiezen van een naam, een plekje reserveren in de crèche, de kinderkamer inrichten, het geboortekaartje ontwerpen, … komt het moment waarop je de doopsuiker gaat kiezen. Misschien vind je het wel leuk om de doopsuiker zelf te maken? Hoe je dit best aanpakt, leggen wij je uit in deze blog!
1. BEGIN VOOR JE BUIK VAN BALLON-FORMAAT IS.
Aangezien jouw mini-mensje zich vroeger dan verwacht kan aankondigen, is het een goed idee om een maand voor de uitgerekende datum alles klaar te hebben.
Vergeet niet dat de laatste loodjes het zwaarst wegen. De bolle buik die in de weg gaat zitten, de vermoeidheid, … Best begin je eraan vanaf de 6e maand (+/- 25 weken) van je zwangerschap. Tegen dan zijn de naam en het geboortekaartje (meestal) gekozen. Zo kan je er een mooi geheel van maken. Zeker als je gaat voor een geheel gepersonaliseerd geboortekaartje. Dan kunnen alle kleuren, lettertypes en figuurtjes mooi doorgetrokken worden in de doopsuiker. Kom gezellig langs om samen te brainstormen. Ook al zorg je liever zelf voor de uitwerking van de doopsuiker, onze service is daarom niet minder. We vragen alleen een afspraak te maken. Dan kunnen we voldoende tijd voorzien.
2. DAT KAN TELLEN
Voor je kilo’s suikerbonen gaat inslaan, naamstickers gaat bestellen en strikjes gaat knopen, kan je best even uittellen hoeveel geboortegeschenkjes je nodig zal hebben. Hierbij wordt doorgaans gerekend op één bedankje per gezin. Voor de kindjes kan je wel een aparte traktatie voorzien. Denk ook aan een traktatie voor de collega’s, de klasgenootjes van grote broer of zus, je teamgenoten (sportieve hobby), … Neem een klein beetje marge. Je staat er soms van versteld welke verre (haast vergeten) neef plots opduikt op babybezoek.
3. WAT IS JE BUDGET?
Als jouw budget voor de doopsuiker vrij te bepalen is, dan heb je eigenlijk onbeperkt keuze in de verpakking, vulling en presentatie van de geboortegeschenkjes. Heb je je al laten gaan met het kopen van babyspullen (oeps) en blijft er dus nog maar een krap budget over voor de doopsuiker? Dan zal dat mee bepalend zijn voor de keuze van de verpakking en de vulling. Geen nood! Het hoeft daarom niet minder leuk te zijn. Je kan dan bijv. kiezen voor proefbuisjes met home-made granola erin en dit combineren met zelfgemaakte speklollies voor de kinderen.
4. WELKE VERPAKKING?
Het aanbod is echt gigantisch groot: gaande van de klassieke kartonnen doosjes, blikjes, zakjes, proefbuisjes, gadgets als magneetjes & lipbalsem tot echte mini-cadeautjes zoals gastendoekjes! Om het kiezen te vergemakkelijken, werk je best rond een thema: kleuren van het kaartje, dieren, seizoenen, …
Verrassend genoeg blijven de klassieke kartonnen doosjes nog steeds favoriet als basis voor de doopsuikercreatie. Je zal echter zien dat de mooiste resultaten vaak ontstaan door het mixen & matchen van verschillende verpakkingen én vullingen.
5. VERRUKKELIJKE VULLINGEN
Je kan eigenlijk zowat alles kiezen om de verpakking mee te vullen zolang het maar makkelijk én lang houdbaar is: suikerbonen, smarties (lentilles), snoepjes, koekjes, popcorn, granola, kruiden, thee, badzout,… Probeer verschillende vullingen te verwerken in je doopsuiker. Zo is er voor iedereen wat wils. Bovendien geeft het een leuk effect om de verschillende texturen naast elkaar te zien.
Vaak helpt het om de knoop door te hakken door je keuze te laten bepalen door de kleur ervan. Door de kleur van de vulling te laten matchen met de kleuren van het geboortekaartje, zorg je voor samenhang. Ook al werk je met meerdere verpakkingen en vullingen.
6. HOEVEEL SUIKERBONEN HEB JE NODIG?
- Voor suikerbonen wordt er doorgaans gerekend op 10-12 boontjes per doosje. In 1kg suikerbonen zitten zo’n 240 boontjes. Kortom: met 1kg suikerbonen kan je 20 tot 24 doosjes vullen.
- Omgerekend naar gewicht kom je dan aan 50 à 60 gram per doosje. Wanneer je voor snoepjes kiest, kan je je baseren op dit gewicht om te weten hoeveel je er per doosje nodig hebt.
- Ook wanneer je verschillende formaten gaat combineren kan je de gouden regel van het gewicht per doosje aanhouden (bijv. 30gr suikerbonen en 30 gr smarties waarbij je van elk 0.5kg nodig zal hebben voor 20 à 24 doosjes).
- Afhankelijk van het soort verpakking (bijv. proefbuisjes) kan er soms wat variatie op zitten. Neem dan even contact op met ervaren rotten in het vak zoals wijzelf. Wij tellen voor je uit hoeveel je nodig hebt en zetten alles voor je klaar.
7. TIJD OM TE VULLEN
Of je nu 50 of 120 geboortegeschenkjes moet vullen, het is altijd leuker om te doen in goed gezelschap. Wedden dat de meter(s), je beste vriendin, je mama… het geweldig vinden om je hierbij te helpen?!
8. PERSONALISEREN
Eenmaal alles gevuld is, kan je aan de personalisatie beginnen. Een stijlvol stickertje met de naam van je kindje, een kleurrijke toets met washi tape op de zakjes, een speelse afwerking met een pluimpje op de doosjes, een zoenafdruk van grote zus, schelpjes van op jullie laatste vakantie… Laat je creativiteit de vrije loop maar blijf in lijn met het ontwerp van het geboortekaartje. Bijv. hetzelfde lettertype voor de naamstickers, dezelfde kleur voor de pluimpjes…Tip van tante Flip: bewaar de afgewerkte doopsuiker op een droge en donkere plaats.
9. PRESENTEREN
Kies een plekje bij je thuis waar je de doopsuiker mooi kan presenteren: in de hal, in de living, in de kamer van je kindje,…Hou rekening met de plaats die je hebt om te bepalen op welke wijze je de doopsuiker wil presenteren. Kijk eens naar de kleuren of materialen die er in die ruimte voornamelijk gebruikt worden. Misschien kan je dat doortrekken naar de doopsuikerpresentatie? Als er bijv. veel met hout gewerkt is in de ruimte kan je kiezen voor een houten staander of schijven van een boomstam. Heeft de ruimte een strak design, dan is een stalen frame misschien mooier. Of wordt de wijze van presenteren bepaald door het thema van de doopsuikercreatie? Dat kan natuurlijk ook!
Ga je de geboortegeschenkjes op dezelfde wijze presenteren in het ziekenhuis? Je hoeft trouwens niet alle traktaties mee te nemen naar het ziekenhuis. Nog niet de helft van het babybezoek ontvang je in het ziekenhuis. Dat bespaart je alvast een hoop gesleur!
Zin gekregen om aan de slag te gaan? Neem dan zeker eens een kijkje in ons aanbod op de pagina ‘Geboorteconcepten‘.
Of wil je graag samen brainstormen over je ideetjes? Dan ben je altijd welkom! Boek hieronder meteen je afspraak in.